• Producent: Ol'Vita
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Rodzaj: olej kokosowy
  • Pojemność: 0.45 l

Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic W tym dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają dużo zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa przez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten cechuje się naturalnym, standardowym dla kokosa, smakiem i aromatem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej ten niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest niezwykle mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie. Olej kokosowy W swym składzie posiada około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak są to wyjątkowo różnorodne kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w pokaźnych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób. Cechą różniącą je i decydującą o sposobie zastosowania ich przez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w konsekwencji przyczynia się do powstawania chorób. Natomiast olej kokosowy ma średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energie. Tym samym zasadniczo zniża się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Olej kokosowy w swoim składzie posiada około 50% kwasu laurynowego. Kwas ten stanowczo przyczynia się do poprawy oporności organizmu. Znajdziemy go np. W mleku matki. Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym tegoż oleju z powodzeniem znajduje on lecznicze wykorzystanie w sytuacji: stanów zapalnych skóry, egzemie, wypryskach i trądziku i przeziębieniach i gorączce (olej ten cechuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze), a także w: chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach niepodatności, nadwadze. Pro?laktycznie w nowotvvorach. Cechą istotnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowa tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch. Tłuszcz jest zamieniany na energie, a nie w części na złogi i zapasy, jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego sprawia utratę zbędnych kilogramów. Wspomniany olej znajduje dodatkowo zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elestyczna skóra i błyszczące zdrowe włosy. Wykorzystywany systematycznie spowalnia proces starzenia się skóry. Zastosowanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania rozmaitych potraw. Pasuje do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Czy wiesz iż możesz tłoczyć olej samemu w domowych warunkach??


przejrzyj jakie to proste!!

Prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy