Olej kokosowy 200ml extra virgin - marki Ol'vita Ocena produktu:

od 11,50 PLN

oszczędzasz do 26%

  • Producent: Ol'Vita
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Rodzaj: olej kokosowy
  • Pojemność: 0.2 l

Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic W tym dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają dużo równocześnie odżywczych, jak i leczniczych części. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten cechuje się naturalnym, charakterystycznym dla kokosa, smakiem i aromatem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej ten niewiele znaczące ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest szczególnie mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie. Olej kokosowy W swoim składzie zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Chociaż są to stanowczo przeróżne kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w obfitych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób. Cechą różniącą je i decydującą o sposobie wykorzystania ich poprzez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe mają długie łańcuchy, co w wyniku czego przyczynia się do powstawania chorób. Natomiast olej kokosowy posiada średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energie. Tym samym stanowczo ogranicza się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Olej kokosowy w swym składzie gromadzi około 50% kwasu laurynowego. Kwas ten stanowczo przyczynia się do poprawy niepodatności organizmu. Znajdziemy go np. W mleku matki. Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym tegoż oleju z powodzeniem znajduje on lecznicze wykorzystanie w przypadku: stanów zapalnych skóry, egzemie, wypryskach i trądziku oraz przeziębieniach i gorączce (olej ten cechuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze) oraz w: chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach oporności, nadwadze. Pro?laktycznie w nowotvvorach. Cechą pokaźnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowa tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch. Tłuszcz jest zamieniany na energie, a nie w części na złogi i zapasy, jak w sytuacji długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów. Wspomniany olej znajduje w dodatku użycie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elestyczna skóra i błyszczące zdrowe włosy. Używany systematycznie spowalnia cykl starzenia się skóry. Wykorzystanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnorodnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Czy wiesz iż możesz tłoczyć olej samemu w domowych warunkach??


przejrzyj jakie to proste!!

Prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy